Tre faktorer der påvirker forventningspresset

Tre faktorer der påvirker forventningspresset

Når vi taler om julen, taler vi om tid med familien, om hygge, nærvær og fællesskab. Men ofte også om en måned med performance, stress og træthed.

For mange er julen en tid med et tårnhøjt forventningspres. Dét pres, vi lægger på os selv, og det, vi føler andre lægger på os.

Når det kommer til det høje forventningspres i julen er der tre faktorer, der overordnet er i spil:

  • Den første er vores performance-kultur, der får os til at vurdere vores succes på det, vi udretter, det der kan ses og måles.
  • Den anden er et behov for, at julen skal give alt det nærvær, som vi kan have en tendens til at forsømme i en travl dagligdag.
  • Den sidste er de sociale medier, der flyder over med overskudsagtige billeder og lokker os til at tro, at alle andre overkommer at koge klejner, samtidig med, at de henter juletræet i en økologisk fæld-selv-skov 150 kilometer hjemmefra og strikker plysdyr til udsatte børn.

Disse tre faktorer får os til at sammenligne os med andre og hæve barrieren for, hvad vi forventer og forlanger af os selv.

Hvis du er en af de mange, der føler stress og forventningspres i julemåneden, så prøv at notere de tre ting ned, du mener er vigtigst ved julen. Forsøg at gøre det så konkret som muligt. Hæng listen op et sted, hvor du ser den ofte. Prøv så at prioritere dine gøremål ud fra de tre punkter. Hvilke er vigtige og hvilke er reelt irrelevante? Kunne du vælge noget fra, uden at det ville have betydning for det, der virkelig er vigtigt?

Hvis du har lyst til at arbejde mere i dybden med de tre faktorer og dine prioriteringer, har jeg lavet et worksheet, der kan hjælpe dig. Hvis du er tilmeldt adventskalenderen ligger det allerede i din mailboks. Hvis ikke kan du tilmelde dig her, så sender jeg det til dig.

Næste uge får du en håndsrækning mod overspringshandlinger og selv-sabotage.

Rigtig glædelig anden søndag i Advent

Diane

De tre faktorer der påvirker forventningspresset

  • Performance som succeskriterie
  • Manglende nærvær i hverdagen
  • Påvirkning fra de sociale medier