Er julen kompromisernes eller fællesskabets tid?
Er din jul kompromisernes eller fællesskabets tid?
I juletiden bliver vores individuelle, selvstændige livstid for en stund sat i baggrunden for fællesskab, samhørighed og familie. Det er i julen vi for en stund virkelig mærker at vi er relationelle væsener og opdager hvor meget det betyder at være en del af en relation, en familie og et samfund.
Ingen anden højtid har så mange forventninger, traditioner og splittelse hægtet på sig som julen
Det er hjerternes tid, men også tiden hvor familiære gnidninger og gamle mønstre nærmest lyser om kamp med julelysene på byens hovedstrøg. Og juletiden ender derfor som en kompromisernes tid for mange.
Nogle resignerer og læner sig ind i gamle mønstre. Andre gør sig hårde og trækker sig fra familiens fællesskab. Og rigtig mange indgår i mere eller mindre tilfredsstillende kompromisser, som år efter år er et lille – ofte usagt – skår i glæden.
“Det er hjerternes tid, men også tiden hvor familiære gnidninger og gamle mønstre nærmest lyser om kamp med julelysene på byens hovedstrøg”
I vores opvækst dannes alle vores overbevisninger og historier.
Historien om mig og dig. Historien om rigtig og forkert, godt og skidt.
Vi danner også en opskrift på hvordan julen skal være. De fleste lærer at det er hjerternes fest, familiens tid og tiden hvor alle samles til julehygge i fred og fordragelighed. Men med julen som målepind på kvaliteten af vores primære tilknytningsforhold lider vi, når denne opskrift ikke stemmer overens med virkeligheden. Vi lider fordi vi tror på en historie om, at hvis ikke vi er sammen i julen på den ”rigtige” måde, så er vores nære relationer ikke rigtige. Det rammer vores basale behov for tryghed, for at høre til, være en del af en familie.
De fleste bærer i en eller anden grad rundt på en nedarvet historie om hvordan vi skal relatere til hinanden i julen. Den er ikke vores, sandsynligvis heller ikke helt vores forældres. Det er en stærk historie som vi har accepteret uden nogensinde rigtig at sætte spørgsmålstegn ved den.
At blive bevidst om de historier der former, og ikke mindst begrænser, os, er første skridt på vejen til at forløse de ting i vores liv, der smerter os og holder os tilbage.
Siger jeg at vi kan løse alle vores konflikter med bevidsthed? Naturligvis ikke. Der er to parter i alle relationer og en konflikt kan kun løses, hvis begge er interesseret i det.
Men du kan lette din egen smerte, hvis du begynder at kigge mere bevidst ind i de overbevisninger der giver dig smerten. Undersøge, om de er sande for dig, om de er dine.
For eksempel historien om, at ”man da skal være sammen til jul”. HVORFOR skal man det? Og HVORFOR gør det så ondt, hvis man ikke er sammen? Der kan også være historier om, hvordan/hvor der skal holdes juleaften eller julefrokoster. Eller hvor vidt alle børnene skal have en mandelgave.
Prøv at spørge ind til DINE historier, undersøg om de er dine. Hvad de gør ved dig og ikke mindst, hvordan du ville have det uden den pågældende historie. At tage et grundigt, modigt kig på egne overbevisninger er første skridt til at kunne slippe det, der giver dig smerte. Og det er muligt at slippe smerten, også selvom det der forårsager den ikke står til at ændre.
Jeg har lavet et worksheet du kan bruge til at stille spørgsmål til dine historier og overbevisninger. Det kan hjælpe til større bevidsthed om det, der begrænser dig i dine relationer i julen – og på alle andre tidspunkter af året.
Hvis du er tilmeldt nyhedsbrevet ligger der allerede et link til dokumentet i din mailboks. Er du ikke tilmeldt kan du gøre det her, så sender jeg dig et link til filen med det samme.
Så risikerer du heller ikke at gå glip af næste uges afsnit af adventskalenderen, hvor vi skal tale om forventningspres.
Rigtig glædelig første søndag i advent.
Diane